Magnolia’s kunnen groenblijvend of bladverliezend zijn en kunnen bloeien in het vroege voorjaar of in de zomer. Weten hoe je magnolia’s moet trimmen is belangrijk om hun gezondheid in het landschap te behouden. 

 

Magnolia’s snoeien 

Hoewel het snoeien van magnolia’s niet nodig is, kunnen je jonge bomen vorm geven terwijl ze groeien. Het snoeien van een magnoliaboom als deze jong is, zal ook de gezondheid van de boom verbeteren en meer bloei bevorderen. Volwassen magnoliabomen herstellen niet van het snoeien en kunnen dodelijke wonden oplopen. Daarom moet het snoeien van magnolia’s op oudere exemplaren alleen als laatste redmiddel gebruikt worden, wanneer het echt nodig is. 

 

Wanneer magnolia’s snoeien 

Het is belangrijk om te weten wanneer je magnolia’s moet snoeien. Jonge, groenblijvende magnolia’s kunnen het beste in het midden tot laat in het voorjaar worden gesnoeid, alleen als dat nodig is. 

Kort lange, jonge takken in en verwijder de onderste takken als je een kale stam wenst. Sommige wintergroene magnolia’s worden tot een muur getraind en moeten in de zomer worden gesnoeid. Jonge bladverliezende magnolia’s hebben zelden snoeien nodig, behalve het verwijderen van zwakke of beschadigde takken of lange verticale scheuten. 

Bladverliezende magnolia’s moeten worden gesnoeid tussen midzomer en vroege herfst. Oversnoeien, zelfs bij een jonge boom, kan stress veroorzaken. Bij elke magnolia is het beter om te weinig te snoeien dan te veel. Het licht snoeien van een magnoliaboom heeft altijd de voorkeur.

 

magnolia bloemen

Hoe snoei je magnolia’s 

Als je eenmaal klaar bent voor het snoeien, is het een goed idee om te begrijpen hoe je magnolia’s moet snoeien. Knip bomen altijd met een schone en scherpe snoeischaar of takkenschaar. Wees zeer voorzichtig bij het snoeien van magnolia’s om de schors niet te beschadigen of te scheuren. 

Verwijder eerst alle dode, zieke of anderszins gewonde takken. Verwijder alle takken die niet in overeenstemming zijn met de natuurlijke vorm van de boom. Verwijder takken die elkaar kruisen of wrijven en snijd eventuele uitsteeksel af die anders enkel extra voeding van de plant wegnemen. 

Zorg er ook voor dat je bij elke snede een stapje terug doet en je werk evalueert. Vergeet niet om takken altijd net buiten een takkenkraag af te knippen, verwijder nooit meer dan een derde van de boom per seizoen en vermijd het snoeien van een volwassen magnolia, tenzij dit absoluut noodzakelijk is.