Lavendel (Lavandula angustifolia) is een veel voorkomende kruidplant die populair is om zijn geurige aroma. Deze gemakkelijk te verzorgen plant houdt van warme, droge omstandigheden, waardoor hij geschikt is voor gebruik in een verscheidenheid aan landschappen en een uitstekende kandidaat is voor gebieden die gevoelig zijn voor droogte. Lees verder om meer te leren over de verzorging van lavendelplanten. 

 

Hoe lavendel kweken in de tuin 

Omdat lavendelzaad langzaam ontkiemt, is het kopen van zaailingen de meest betrouwbare manier om deze plant te kweken. Het kweken van lavendel planten is een makkelijke onderneming mits je ze geeft wat ze nodig hebben. Hoewel lavendel een verscheidenheid aan groeiomstandigheden kan verdragen, gedijt deze plant het beste onder warme, zonnige omstandigheden in goed gedraineerde grond. Bovendien kan een alkalische grond, rijk aan organisch materiaal, een hogere productie van plantolie bevorderen, waardoor de geur van lavendelplanten wordt versterkt. 

Omdat lavendel oorspronkelijk uit dorre streken komt, verdraagt de plant geen vochtige of overdreven natte omstandigheden, daarom is het belangrijk om bij het kweken van lavendelplanten rekening te houden met de locatie. Daarom is het belangrijk om bij het kweken van lavendelplanten rekening te houden met de locatie. Ze moeten op een plek staan met voldoende afwatering en ver genoeg uit elkaar om een goede luchtcirculatie te garanderen. Dit zal de kans op wortelrot verkleinen. 

 

Verzorging van lavendelplanten 

Eenmaal gevestigd, hebben lavendel planten weinig verzorging of onderhoud nodig. Hoewel ze in het begin regelmatig water moeten krijgen, hebben gevestigde planten weinig water nodig, omdat ze extreem droogtetolerant zijn. 

Regelmatig snoeien zorgt er niet alleen voor dat lavendelplanten er netjes blijven uitzien, maar helpt ook om nieuwe groei te stimuleren. Laagblijvende soorten kunnen worden teruggesnoeid tot de nieuwe groei, terwijl grotere soorten tot ongeveer een derde van hun totale hoogte kunnen worden gesnoeid.

Over het algemeen duurt het een jaar of langer voordat lavendelplanten klaar zijn om geoogst te worden. Als ze eenmaal klaar zijn, kan je de planten het beste vroeg op de dag oogsten door de bloemaren te plukken die nog niet helemaal open zijn. Bundel de planten en hang ze ongeveer één tot twee weken ondersteboven in een droge, donkere ruimte. 

 

Lavendel binnenshuis kweken 

Het kweken van lavendel binnenshuis is niet anders dan in de tuin. Wanneer u lavendel binnen kweekt, moet u er echter voor zorgen dat de planten voldoende licht en warme temperaturen krijgen. Geef alleen water wanneer de planten erg droog zijn en geef geen mest. 

We hopen dat je na het lezen van deze kweektips weet hoe je lavendel in de tuin kunt kweken. Wanneer je lavendel kweekt, zal je nog jaren van deze geurige planten genieten.