Hou je harige vrienden veilig door voor planten te kiezen die niet giftig zijn voor hen. Volgende kamerplanten zullen voor kleur en textuur in je interieur zorgen terwijl ze je katten en honden veilig en gelukkig houden.

Terwijl een mooie plant je woonkamer iets extra kan geven, kunnen verschillende soorten schadelijk zijn voor je huisdieren die af en toe al eens graag op een blad knabbelen. Gelukkig zijn er genoeg planten die je woonkamer mooi aankleden zonder een bedreiging te vormen voor je hond of kat. Met jouw huisdiervriendelijke onkruidverdelger en huisdiervriendelijke kamerplanten zorg je voor een veiligere omgeving voor je viervoeters.

Als jouw huisdier ooit aan een plant knabbelt, zelfs een die waarschijnlijk geen gezondheidsproblemen veroorzaakt, let dan goed op voor eventuele tekenen van een negatieve reactie. Het feit dat een plant niet giftig is, betekent niet dat hij geen buikpijn zal veroorzaken, mocht uw huisdier besluiten om er aan te knabbelen. 

Deze 15 soorten zijn veilig voor katten en honden. Het blijft natuurlijk het veiligst om je planten net buiten bereik te plaatsen. 

 

Kaaps viooltje kamerplant

Kaapse viooltjes

Een huisdiervriendelijke kamerplant die ook nog eens prachtige bloemen krijgt? Dan is een Kaaps viooltje een uitstekend idee. Het wordt geleverd in een reeks van paarse en roze tinten, is onderhoudsarm en gedijt zonder fel licht. Hou de grond vochtig en laat de Afrikaanse viooltjes water opnemen uit de pot zelf en giet niet te hard op de plant zelf. Zo voorkom je dat de bladeren of bloemblaadjes beschadigen. Deze bloeiende kamerplant kan zelfs de kleinste ruimtes opvrolijken omdat hij minder dan 30 centimeter hoog blijft.

 

lucht plantje kamerplant

Luchtplantje

Luchtplantjes zijn uitstekende huisdiervriendelijke en onderhoudsarme kamerplanten omdat ze geen grond nodig hebben om te groeien. De meeste luchtplanten blijven kleiner dan 30 centimeter en gedijen in helder indirect licht. Ze hebben slecht één snelle onderdompeling in water nodig per week.

Katten en honden zullen de spichtige, grasachtige bladeren wel verleidelijk vinden om op te kauwen, dus zorg ervoor dat je ze buiten bereik houdt.

 

Pilea cadierei aluminium plant

Aluminium plant (Pilea cadierei)

De bonte grijze en groene bladeren van de aluminium plant (onderdeel van het geslacht Pilea) maken het een aantrekkelijke, huisdier veilige plant. Het blijft korter dan 30 centimeter, groeit goed in middelmatig tot weinig licht, en heeft alleen water nodig als de bovenste centimeter van de grond droog is. Omdat hij goed kan overleven in weinig licht, kan je hem bijna overal kweken waar je harige vrienden niet kunnen komen.

 

kerstcactus huisdiervriendelijk

Kerstcactus

In tegenstelling tot zijn gevaarlijke vakantie tegenhanger amaryllis, zijn kerstcactussen niet-giftige planten die je makkelijk rond nieuwsgierige katten en honden kunt plaatsen. Toch laat je je huisdieren er beter niet op kauwen. Kerstcactussen kunnen namelijk darmklachten veroorzaken bij dieren. Maar over het algemeen zijn ze een veiligere keuze dan veel andere feestelijke planten. Kerstcactussen blijven relatief kort (minder dan 30 centimeter), maar kunnen zich tot twee meter uitspreiden en groeien het beste als je regelmatig water geeft en ze in een helder, indirect licht kunnen staan.

 

varen kamerplant

Sommige variëteiten van varens

Het identificeren van varens kan een beetje lastig zijn, want er zijn verschillende planten met het woord “varen” in hun naam die eigenlijk geen deel uitmaken van de varenfamilie. Pas op voor giftige misnomers zoals de aspergevaren, die eigenlijk deel uitmaken van de leliefamilie. Hoewel hun grootte kan variëren, hebben de meeste varens vergelijkbare behoeften: Ze houden van indirect licht, een gelijkmatig vochtige grond, en een hoge luchtvochtigheid.

 

vriendschap plant Pilea involucrata

Vriendschap plant (Pilea involucrata)

De vriendschap plant (die nauw verwant is aan de aluminium plant) is genoemd naar het gemak waarmee ze kan worden verdeeld en gedeeld. Als je er een cadeau krijgt, ben je er zeker van dat het veilig is voor je katten en honden, zelfs als ze een hap uit de pluizige, knapperige bladeren van deze plant nemen. De vriendschap plant verdraagt gemiddeld en weinig licht, houdt van vochtigheid en wordt meestal niet groter dan 30 centimeter.

 

Sommige kruiden

Kruidentuinen binnenshuis zijn een makkelijke manier om verse smaak toe te voegen aan je maaltijden. Maar niet alle kruiden zijn gelijk als het gaat om de veiligheid van huisdieren. Kruiden als lavendel en oregano zijn verboden terrein, maar basilicum, salie en tijm zijn allemaal kamerplanten die wel huisdiervriendelijk zijn. Plaats kruiden in een zonnig venster dat elke dag minstens vier à vijf uur direct zonlicht krijgt, en geef water als de bovenste centimeter van de grond droog is.

 

 

Kantbloemige wijnstok of chocoladesoldaat

Mooie kantbloemige liaan is een makkelijke, huisdiervriendelijke kamerplant die het beste groeit in hangmanden, ver buiten het bereik van uw kat of hond. Maar mocht een extra persistent huisdier in de pot komen, dan kan dat geen kwaad. Hang deze mooie plant op een plek met helder, indirect licht, en water wanneer de grond droog begint te voelen, en zijn slepende stengels zullen groeien tot ongeveer drie meter lang.

 

lipstick kamerplant

Lipstickplant (Aeschynanthus)

Deze eigenzinnige plant heeft bloemen die lijken op tubes lippenstift en is veilig voor zowel katten als honden (andere leden van de Peperomia-familie zijn dat ook). De lipstickplant komt oorspronkelijk uit de tropen en gedijt in het heldere licht en houdt ervan om in de warmere maanden buiten te zijn. Hij kan tot 50 centimeter hoog worden en houdt ervan om constant vochtige grond te hebben, dus vergeet niet om water te geven!

 

Bergpalm kamerplant

Bergpalm (Chamaedorea elegans)

Huisdiereigenaren die binnenshuis een kleine boom willen toevoegen, willen misschien een handpalm oppakken. Deze huisdiervriendelijke, onderhoudsarme kamerplant is ook een goed uitgangspunt voor beginners. Hij groeit het beste in helder, indirect licht, maar verdraagt ook weinig licht. Geef water als de bovenste centimeter van de grond droog is.

 

vlinderorchidee huisdiervriendelijke kamerplant

Vlinderorchidee (Phalaenopsi)

De gewone mottenorchidee (degene die je waarschijnlijk in de bloemenwinkel ziet) is niet schadelijk voor huisdieren. Maar één ding om op te letten: Honden en katten die graag kauwen kunnen problemen krijgen in de potmix, die vaak bestaat uit blaaschips. De chips zijn niet giftig, maar kunnen bij inslikken wel darmproblemen veroorzaken. Meestal tussen één en drie meter hoog, kan deze huisdiervriendelijke kamerplant laag, gemiddeld of fel licht verdragen, en heeft over het algemeen een keer per week, of om de week, water nodig.

 

Bergpalm kamerplant

Polka Dot Plant (Hypoestes phyllostachya)

Gebruik polka dot plant om een vleugje patroon en kleur toe te voegen aan miniatuurtuinen, terraria, gemengde containers en meer. Je vind deze huisdiervriendelijke plant in kleuren zoals roze of wit, en hoewel het kan groeien tot drie meter hoog, blijft het meestal aan de kleine kant (onder 20 centimeter) in containers. Plaats hem op een plek die helder, indirect licht krijgt en houd de grond constant vochtig.

 

Biddende kamerplant

Biddende plant (Calathea)

Met een maximum van 10 tot 15 centimeter is de Calathea ideaal voor kleine ruimtes zoals boekenplanken. Zijn rode, crème en groene bladeren krullen ‘s nachts op en geven hem zijn naam. Bovendien is het een van de makkelijkste kamerplanten die je kunt kweken en tegelijk ook veilig is voor huisdieren. Hij groeit het beste bij middelmatig of weinig licht en je kunt de grond tussen de gietbeurten door een beetje laten uitdrogen.

 

Graslelie kamerplant

Graslelie (Chlorophytum comosum)

Deze huisdiervriendelijke kamerplant is een van de gemakkelijkste die je kunt kweken. Het is ook super eenvoudig om meer graslelies te kweken van de baby’s die de moederplant produceert. Graslelie groeit het beste in helder, indirect licht, maar kan ook weinig licht verdragen.