Tuiniers planten bloemen, struiken en bomen die in hun tuin kunnen overleven bij typisch weer. Maar wat kan een tuinman doen als het weer allesbehalve typisch is? Onverwachte bevriezing kan landschappen en tuinen verwoesten. Ze kunnen een tuinman laten afvragen hoe hij planten kan beschermen tegen bevriezing, en zich afvragen wat de beste manier is om planten te bedekken en tegen bevriezing te beschermen. 

 

Bij welke temperatuur bevriezen planten?

Wanneer het koud weer op komst is, horen we mensen vaak vragen bij welke temperatuur planten beginnen te bevriezen. Hoe koud is te koud? Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Verschillende planten bevriezen en sterven bij verschillende temperaturen. Daarom krijgen ze een hardheid cijfer. Sommige planten produceren speciale hormonen die ervoor zorgen dat ze niet bevriezen, en deze planten hebben een lagere hardheidsgraad (wat betekent dat ze kouder weer kunnen overleven) dan planten die minder van dit hormoon produceren. 

Dit gezegd zijnde, zijn er ook verschillende definities van overleving. Een plant kan tijdens het bevriezen al zijn bladeren verliezen, en sommige kunnen opnieuw groeien vanaf de stengels of zelfs de wortels. Dus, terwijl de bladeren een bepaalde temperatuur niet kunnen overleven, kunnen andere delen van de plant dat wel. 

 

Hoe planten beschermen tegen bevriezing

Als je alleen een lichte bevriezing verwacht, kan je planten in de vrieskou beschermen door ze te bedekken met een laken. Dit werkt als isolatie en houdt de warme lucht uit de grond rond de plant. De warmte kan voldoende zijn om een plant te beschermen tegen bevriezing tijdens een korte koude periode.

Voor extra bescherming voor planten tegen de vrieskou kan je plastic over de lakens of dekens leggen om de warmte nog meer binnen te houden. Bedek een plant echter nooit met alleen maar plastic, want het plastic zal de plant beschadigen. Zorg ervoor dat er een doekje tussen het plastic en de plant zit. Zorg er ook voor dat je de lakens en het plastic ‘s morgens na een nachtelijke koude verwijdert. Doet je dit niet, dankan er condensatie ontstaan en kan de plant weer bevriezen onder het doek, waardoor de plant beschadigd wordt. 

Bij het beschermen van planten in een vrieskou die langer of dieper is, heb je misschien geen andere keuze dan te verwachten dat je de plant geheel of gedeeltelijk zal opofferen in de hoop dat de wortels zullen overleven. Begin met het zwaar mulchen van de wortels van de plant met houtmulch of hooi. 

Voor extra bescherming kunt u elke nacht een kan met warm water in de mulch nestelen. Dit zal helpen om een deel van de kou te verdrijven die de wortels kan doden. 

Als je tijd hebt voordat het vriest, kun je ook isolatie barrières rond een plant creëren als een manier om planten te beschermen tegen bevriezing. Bind de plant zo netjes mogelijk vast. Rijdt palen die net zo hoog zijn als de plant in de grond rond de plant. Wikkel de palen in jute, zodat het lijkt alsof de plant omheind is. Vul de binnenkant van dit hek met hooi of bladeren. Ook hier kan je melkkannen met warm water aan de binnenkant plaatsen, aan de basis van dit hek, elke nacht om de warmte te helpen aanvullen. Ook een string van kerstverlichting rond de plant kan helpen om extra warmte toe te voegen. Zodra de bevriezing voorbij is, verwijder je de bedekking, zodat de plant het zonlicht kan krijgen dat het nodig heeft. Het geven van water aan de grond (niet aan de bladeren of stengels van de planten) zal ook helpen om de warmte vast te houden en kan de wortels en de onderste takken van de plant helpen om te overleven.