Met meer dan honderd soorten en bijna evenveel ondersoorten kan de identificatie van esdoorns lastig zijn. Voeg daarbij de ontelbare beschikbare cultivars en de verschillende habitus als gevolg van de omstandigheden ter plaatse, en de taak kan ronduit onmogelijk lijken. Gelukkig is het niet zo moeilijk als je zou denken. Door je op enkele belangrijke functies te concentreren om zo  je opties te beperken, wordt het identificeren van de soort esdoorn geen enkel probleem.

 

Basis esdoorn identificatie

Van de vele soorten esdoorns die wereldwijd bestaan, zijn er slechts ongeveer 13 inheemse in België en Nederland. Terwijl een duizelingwekkende reeks variëteiten meestal beschikbaar zijn op je lokale kwekerij, zijn de meeste afkomstig van een paar basisvoorraad soorten. Deze zijn:

 

Suikeresdoorn (Acer Saccharun)

Rode esdoorn (Acer Rubrum)

Witte esdoorn (Acer Rubrum)

Vederesdoorn (Acer Negundo)

Noorse esdoorn (Acer Platanoides)

Japanse esdoorn (Acer Palmatum)

Papieresdoorn (Acer Griseum)

 

Om te bepalen welke van deze soorten in jouw tuin groeit of in een kwekerij zit te wachten tot je ze mee naar huis neemt, moet je denken als een botanicus. De kenmerken die het meest waarschijnlijk jouw aandacht trekken, zoals grootte of bladkleur, zijn niet altijd betrouwbare indicatoren van de soort. Terwijl sommige soorten bekend staan om hun uitstekende herfstbladeren, varieert de bladkleur vaak van jaar tot jaar. Ook externe factoren zoals de kwaliteit van de bodem en de blootstelling aan de zon kunnen de groeiwijze van je esdoorn beïnvloeden. Kijk in plaats daarvan naar betrouwbare indicatoren voor een nauwkeurige identificatie van de esdoorn, zoals de bladvorm en de schors.

 

Bladvorm

Misschien ben je al bekend met de kenmerkende bladvorm die de meeste leden van het geslacht Acer hebben. De meeste esdoornsoorten hebben eenvoudige, in tegenstelling tot samengestelde, bladeren met meerdere lobben waarvan de nerven afkomstig zijn van een enkel, centraal punt op het blad. Als je de details van het blad nader bekijkt, krijg je een beter beeld van wat voor soort esdoorn hebt:

 

  • Samengestelde bladeren: Terwijl de meerderheid van de esdoornsoorten eenvoudige bladeren hebben, zijn er twee opvallende uitzonderingen, de vederesdoorn en de papieresdoorn, die samengestelde bladeren hebben, met drie tot vijf blaadjes per bladtak. Je kunt gemakkelijk onderscheid maken tussen deze twee soorten door te kijken naar de bast, die hieronder wordt beschreven.
  • Zeer diep-gelobde bladeren: De Japanse esdoorn staat bekend om de zeer duidelijke lobben van de bladeren, zozeer zelfs dat het bijna samengestelde bladeren lijken te zijn. Je zult merken dat alle lobben van dit blad nog steeds afkomstig zijn van een enkel punt op de bladtak en geen eigen stengels hebben. Er is enige variatie tussen de cultivars van deze boom, maar de meeste bezitten deze eigenschap in meer of mindere mate.
  • Groot, 5-lobbig blad: Zowel de suikeresdoorn als de Noorse esdoorn hebben deze eigenschap, waarbij het blad van de  suikeresdoorn enkele grote tanden heeft en afgeronde ruimtes tussen de lobben. De gemakkelijkste manier om deze soorten uit elkaar te houden met behulp van de bladeren is om een blad van de twijg af te breken. Een blad van een Noorse esdoorn geeft een melkachtig sap aan het uiteinde van het blad, terwijl de suikerahorn dat niet doet.
  • Fuzzy: Als je esdoorn aan de onderkant van het blad een zachte witte laag heeft, is het vrijwel zeker een witte esdoorn.
  • Ruw getand: De rode esdoorn heeft een iets kleiner blad dan de meeste andere soorten, met als meest opvallende kenmerk een ruwe, zaag-achtige rand. Als de bladrand of rand van de bladeren van jouw esdoorn gekarteld lijkt, is het waarschijnlijk een rode esdoorn.

 

In de meeste gevallen zullen de bladeren voldoende zijn om te bepalen wat voor soort esdoorn je hebt. Als je twijfelt, kijk dan naar de bast van de boom om een duidelijke identificatie te maken.

 

Onderscheidende Schors

Als je probeert een esdoorn te identificeren tijdens de winter, kunnen de bladeren een minder betrouwbare eigenschap zijn. Hoewel je in eerste instantie misschien denkt dat alle bast er hetzelfde uitziet, zijn er een paar belangrijke kenmerken van bepaalde soorten die kunnen helpen bij de identificatie van esdoorns:

  • Glad, rood en papierachtig: De papieresdoorn was tot voor kort relatief zeldzaam, maar wint aan momentum naarmate meer mensen vertrouwd raken met deze Chinese import. Een samengesteld blad in combinatie met opvallende, papierachtige schors betekent dat je waarschijnlijk een van deze schoonheden hebt.
  • Brede, onregelmatige stroken: De suikeresdoorn heeft een donkere grijsbruine schors met brede, verticale stroken die aan de randen naar buiten krullen.
  • Smalle, schilferige ruggen: De Noorse esdoorn, de vlier en de rode esdoorn delen deze eigenschap. De schors van rode esdoorn is normaal gesproken donkerbruin, terwijl de schors van vlier en Noorse esdoorn meer grijs is.
  • Grijsachtig, schilferig en schilferig: Waarschijnlijk een witte esdoorn. Kijk naar de bladeren voor een positieve identificatie.

 

Hybride identificatie

Wanneer je een natuurlijk voorkomende esdoornsoort hebt, is identificatie vrij eenvoudig. Wanneer je te maken hebt met hybride cultivars, kan het moeilijker zijn om te bepalen wat voor soort boom je hebt. De Acer × freemanii is bijvoorbeeld een hybride van een rode esdoorn en een witte esdoorn, en zal kenmerken hebben van elke ouder. Als je naar het blad en de schors kijkt, krijg je meestal een goede indicatie van ten minste een deel van de ouder, waaruit je andere bronnen kunt raadplegen voor een nauwkeuriger identificatie van de plant.

 

Geniet van uw esdoornboom

Nauwkeurige identificatie van esdoorns kan soms een probleem zijn als je je zorgen maakt over de gezondheid en de verzorging van jouw boom, maar de meeste esdoorns zijn normaal gesproken onderworpen aan soortgelijke plagen en ziekten, en de meeste hebben vergelijkbare zorg nodig. Wat voor soort esdoorn je ook hebt, je kunt er zeker van zijn dat je een mooie, stevige boom hebt die je jarenlang plezier zal geven als schaduwboom, sierboom of conversatie onderwerp